Support the Project
Поради / 15 березня 2023

Я не знаю ким хочу стати в майбутньому: школи менторства для дітей

Хоч як багато є професій та престижних навчальних закладів, обрати майбутній шлях досить важко. Через рік бажання можуть змінитися, тому щоб зменшити хвилювання щодо майбутнього - варто дізнатися про себе та свої навички зараз. Залишається лише обрати, де та як це зробити. Тут на допомогу приходить Пласт, Горизонт та Академія лідерства.

1. Пласт

Організація для дітей та підлітків

Як кажуть члени організації самі про себе:“Пласт створює особистість”. 

Організація допомагає дитині зрозуміти, які у неї є шляхи  для розвитку та набуття звичок, які у майбутньому допоможуть досягти успіху, злагоджено працювати в команді та не боятися проявляти себе.

Тут дитина вчиться бути собою. Та для того, щоб навчитися бути собою, потрібно зрозуміти: “який (-а) я?”. Для цього розуміння у Пласті дають можливість спробувати себе у різних сферах творчості, спорту та соціально важливих проєктів.

У Пласті дитина розвиває:

  • фізичні можливості: тут є заняття та спортивні змагання, а ще скелелазіння, сплави на байдарках та кінний спорт;

  • емоційний інтелект та психологічну стійкість, вчиться працювати в команді;

  • інтелект: проходить заняття з цифрової та фінансової грамотності, розвиває креативність та навички ораторського мистецтва, а в кінці навчання проходить спеціальні випробування;

  • соціальні навички: вчиться розподіляти ролі в команді та працювати разом для того, щоб створити 9 соціально важливих проектів та реалізувати їх протягом навчання у Пласті;

  • духовні цінності: при вступі дитина приймає правила та цінності Пласту, з якими вже ніколи не розлучається. Цінності допомагають пізнати себе, сформувати ціннісну опору,  плани на майбутнє та знайти друзів, які стануть підтримкою на багато років.

Тож як працює пластовий метод? 

  1. Присяга. На початку участі діти складають присягу та беруть на себе відповідальність за обов’язки навчатися, дотримуватися правил та розвиватися, використовуючи кожну можливість.

  2. Початок навчання. Навчання через дію або як адаптуватися до будь-яких умов. Навчання у Пласті поєднує у собі знання з фінансової грамотності та розвитку креативності зі знаннями з фізичної та підготовки та адаптації до життя у горах та поза цивілізацією.

  3. Гурткова система. Кожна дитина знаходиться в своїй групі та курені (об’єднання груп), де діти самі розподіляють ролі в команді та вчаться виконувати задачі разом.

  4. Самовиховання. Зрозуміти себе та свій потенціал тут може кожна дитина. Більше того, заохочується до цього. У безпечному середовищі вона може спробувати та виконати найрізноманітніші задачі, реалізувати свої задуми та знайти підтримку.

Пласт - це традиції, це збори біля вогнища та сплави на байдарках, це зимове мандрівництво та співи, це ще одна сім’я, в якій ти ростеш та стаєш особистістю.

Щоб стати пластуном зайдіть на сайт Пласту  у розділ “Контакти” та напишіть організаторам у місті, де знаходитесь.

2. Горизонт

Онлайн курси для дітей та підлітків 

Коли стаєш підлітком, то увага зосереджується на навчанні та однолітках у пошуках дружби та підтримки. Вступивши у “Горизонт”, дитина проходить практичні курси та навчається разом з однолітками, які зіштовхнулися з такими ж труднощами. Тут дитина розвиває:

  • пам’ять: вчиться різним технікам запам’ятовування та концентрації уваги на предметі навчання;

  • уяву: перетворює за допомогою креативності старі речі на нові, шукає для них ще невикористане призначення;

  • спостережливість: знайомиться з методами, які допомагають помічати деталі.

Та найбільший акцент автор курсу, практикуючий психолог Анна Дмитрієва, робить на розвитку особистості. Тут дітям дають інструменти, з якими їм легше робити важливі вибори, бо вони знають які вони та чого хочуть.

Друга частина курсу поділяється на декілька етапів, де діти розвивають:

  • впевненість у собі та своїх можливостях, працюють зі страхами та психологічними бар’єрами;

  • самостійність: вчаться брати на себе відповідальність та шукають “опору на себе”;

  • мотивацію: дізнаються свої можливості, що вони можуть робити та працюють над пошуком ресурсів, які допомагають у найскладніших ситуаціях мати енергію та йти далі.

Наприкінці навчання кожен учасник робить свій проект та презентує його групі. Проект створюється залежно від інтересів та захищається як дипломна робота. Навчання на курсі не теоретичне, всі знання діти набувають через вправи, практичні заняття. Крім того вихователі роблять акцент на психологічному стані дитини, головне, щоб їй було комфортно, зрозуміло, що відбувається та в неї було достатньо підтримки, щоб вона проявляла себе.

Детальніше ознайомитися з курсами та записатися можна на сайті проєкту за цим посиланням.

3. Академія лідерства

Навчання для підлітків

Коли тобі виповнюється 16 та перед тобою постає питання вибору майбутньої професії, чудово опинитися в оточенні одноліток, які прагнуть більшого. Зарядитись мотивацією можна в Академії лідерства.

Ціль навчання в академії - зрозуміти себе та набути нових умінь. Останнє відбувається завдяки насиченій програмі, де діти розвивають:

  • комунікативність за допомогою спілкування з лідерами різноманітних сфер, волонтерства;

  • фізичні здібності та самодисципліну завдяки експедиціям, регулярним заняттям спортом;

  • інтелектуальні здібності: вивчає фінансовий менеджмент, психологію завдяки лекціям викладачів українських університетів, пробує себе в дизайні та SMM;

  • наполегливість та відповідальність: дитина спробує “жити як дорослий спеціаліст”. Виконуватиме практичні завдання, як-от: отримати фінансування на проєкт, домовитися про зустріч з міністром, які допоможуть навчитися будувати план дій. 

В академії підлітків навчають розвивати свої сильні сторони та не боятися їх проявляти. Також важливим пунктом є самодисципліна, її діти розвивають завдяки спортивним тренуванням та змаганням. У кінці навчання підліток може зробити розсудливий вибір, куди рухатися далі, адже в нього вже буде досвід перемог та програшів, створення власних проєктів та розуміння, як досягти успіху у своїй сфері.

Реєстрація в проєкт триває до 31 травня, деталі за цим посиланням.


Ірина Сагалаєва
Customer success manager в Humancreed